TEMPERAMENTTI

Jos ihminen ei tiedosta, että hänessä on paljon introverttipiirteitä, hän ei välttämättä ymmärrä, miksi uupuu seurallisuusvarastoja tyhjentäneen työpäivän jälkeen perhe-elämästä ja äänistä.

Temperamentti on joukko ihmisen synnynnäisiä valmiuksia, taipumuksia tai reaktiotyylejä. Temperamentti on persoonallisuuden biologinen ja pysyvä perusta, ja vasta kasvatus ja ympäristö muokkaavat temperamentista persoonallisuuden. Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen temperamentti, joka on helppo havaita ulospäin.

Temperamenttipiirteisiin kuuluvat esimerkiksi aktiivisuus, sosiaalisuus, taipumus mielipahaan ja ärtyvyyteen, joustavuus, sopeutumiskyky, keskittymiskyky sekä rytmisyys.

 

Eri temperamenttipiirteiden tunnistaminen lisää itsetuntemusta, jonka avulla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen. Kun itsetuntemus paranee, ymmärtää paremmin myös muita ihmisiä, jolloin tulee vähemmän väärintulkintoja.

Oletko sangviinikko, melankolikko, koleerikko vai flegmaatikko?

  Jokaisen on hyvä kehittää temperamenttiälyään.

Antiikin Kreikassa ihmiset määriteltiin neljän temperamenttityypin mukaan. Ihmisen luonne vaikuttaa paljolti siihen, millaisiin tehtäviin hän soveltuu työpaikalla ja mihin hän ylipäätään suuntautuu elämässään. Itsetuntemus voi lisätä itsevarmuutta. Mikään temperamenttityypeistä ei ole oikein tai väärin, huonompi tai parempi. Erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä tarvitaan erilaisia temperamenttipiirteitä. Usein meistä löytyy piirteitä erilaisista temperamenttityypeistä. 

Temperamentti on yksi, varsin pysyvä osa persoonaamme, joka vaikuttaa käyttäytymiseemme. Temperamentti määrittää muun muassa sitä, miten aktiivisia ja sosiaalisia olemme ja miten näytämme tunteitamme.

Temperamentti määrittää myös sitä, miten ilmaisemme itseämme eri rooleissa. Joku voi olla kotona hyvin hiljainen ja vetäytyvä, työpaikallaan taas hyvin puhelias ja seurallinen.

Selvitä temperamenttityyppisi testillä

1. Olet juhlissa, joissa on paljon ihmisiä. Sinua vaaditaan pitämään puhe. Sinä...
 

A) Ryntäät huoneen keskelle ja alat samantien selostaa mieleesti tulevia asioita puheen muotoon. Keksit samalla kuin puhut, ja tarinaa riittää kuin Runebergilla.

B) Olet riemuissasi. Nyt saat vihdoin esitellä toisille tärkeitä ajatuksiasi ja kehitysehdotuksiasi. Kävelet arvokkaasti keskelle huonetta ja kilistät lasiasi saadaksesi kaiken huomion. Sitten kerrot asiasi vakuuttavasti ja odotat, että kaikki kuuntelevat sinua hievahtamatta.

C) Ahdistut suunnattomasti. "Miksi minun täytyy tehdä jotain tällaista?" Kieltäydyt puheesta päänsärkyyn vedoten.

D) Olet niin uppoutunut omiin ajatuksiisi, ettet heti kuule pyyntöä. Kun tajuat, että joudut tekemään jotain, mikä vaatii esiintymistä, peräännyt ja väität odottelevasi vessavuoroa.

 

2. Sovit treffit vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa. Hän pyytää sinua kertomaan jotain itsestäsi. Sinä...
 

A) Kerrot kaiken. Et kaunistele, mutta veistelet kyllä huonotkin asiat sopivan huvittavaan muotoon.

B) Naulitset katseesi häneen kuin viettelevä domina ja laskettelet suustasi ulos juuri ne sanat, jotka tiedät hänen haluavan kuulla.

C) Kerrot uusimmasta työprojektistasi, josta olet innostunut. Vältät näin ensalkuun liian syvälle menemistä, sillä haluat ensin tarkkailla toista ja sitten vasta tuoda herkkää sisintäsi esiin.

D) Jutustelet mukavia ja pidät huolen, että seuralaisesi viihtyy. Et mene kovin syvälle, mutta aluksi onkin hauskempaa koetella hieman toisen huumorintajua puujalkavitsejä veistelemällä.

 

3. Työpaikalla aloitetaan uuden projektin suunnittelu. Pomo kysyy, mitä haluaisit tehdä. Sinä...
 

A) Alat samantien innovoimaan suuria linjoja ja kehittelemään muille hyviä tehtäviä. Pomohan haluaisi varmasti sinusta jonkinlaisen luovan koordinaattorin. Olet myös valmis pitämään puheita ja esitelmiä.

B) Haluat olla pomon oikea käsi, mitä tahansa teettekin. Tarjoudut organisoimaan projektin kulkua.

C) Ahdistut. Et ole ehtinyt miettiä pidemmälle, mikä olisi toimenkuvasi. Hetken pohdinnan jälkeen tajuat haluavasi neuvonantajaksi, asiantuntijatehtäviin. Haluat tutkia ja paneutua syvemmälle kuin muut.

D) Olet ensinnäkin myöhässä kokouksesta, jossa projektia suunnitellaan. Kun tulet paikalle, mielessäsi on kuitenkin monia hyviä kysymyksiä, joita esität johtajalle. Niiden avulla saadaan keskustelua ja ideointia aikaan.

 

4. Olet kaupan ruokaosastolla ja pohdit itsellesi sopivaa iltapalaa. Ideana on rentouttava herkkuhetki työviikon jälkeen. Sinä...
 

A) Nappaat makeisia ja sipsejä ostoskärryihin, etkä unohda pysähtyä limsahyllyjenkään luona. Elämästä pitää nauttia!

B) Pidät tiukasti kiinni dieetistäsi. Ostat rasvatonta kermaa ja suolatonta voita, ja aiot taikoa niistä jotain hyvää. Panostat laadukkaisiin ruoka-aineisiin ja teet mielellään luomua.

C) Ahdistut. Haluaisit kovasti herkutella, mutta stressivatsasi ei anna periksi jäätelölle ja maitotuotteille. Otat lääkärin suosittelemaa riisikakkua ja kirsikkatomaatteja. Päätät tehdä kasviksista jotain kevyttä ja hyvää.

D) Olette päättäneet tilata kaveriporukalla pizzat, joten käväiset hakemassa kaupasta lähinnä muutaman pähkinäpussin ja sopivia salaattiaineksia. Muistat myös ottaa muutaman oluen.

 

5) Käperryt rakkaasi kanssa sohvalle lempimään. Puoliso ehdottaa yhteistä hetkeä makuuhuoneen puolella. Sinä...
 

A) Sujahdat sänkyyn ja lakanoiden väliin jo puolesta lauseesta. Seksi on ihanaa! Aletaanko jo hommiin?

B) Olet vähän stressaantunut päivän töistä, muttet anna sen häiritä. Menet rakkaasi kanssa sänkyyn ja hoidat homman, vaikka vähän väsyneenä.

C) Ahdistut, koska et ole varma, haluttaako juuri tänään. Tunnet halua seksuaaliseen kanssakäymiseen, mutta samalla vähän turvottaa ja söit juuri... Ehdotat, että katsotte asiaa uudestaan tunnin päästä.

D) Hieraiset vatsaasi tyytyväisenä ja alat riisua vaatteitasi. Pihvin päälle vielä tämä... Herkkua piisaa! Mainiota.

 

 

Jos sait eniten A-vastauksia, olet sangviinikko.
Olet ulospäin suuntautunut ekstrovertti. Pidät sosiaalisuudesta ja luot helposti ystävyyssuhteita. Äidyt joskus riehakkaaksikin. Olet luova ja uskallat unelmoida, ongelmanasi on useammin toteutus. Aloitat mielelläsi uuden harrastuksen, mutta kiinnostus katoaa uusien jännittävien juttujen edessä. Olet puhujatyyppi, etkä pelkää esiintymistä. Olet luonteeltasi tunteellinen ja voit itkeä muiden nähden. Saat energiaa toisten ihmisten seurasta.

 

 

Jos sait eniten B-vastauksia, olet koleerikko.

Olet tekijäihminen. Persoonallisuutesi on ekstrovertti, ja käytät usein voimaasi ottamalla tilanteen haltuun. Sinussa on kunnianhimoa, energiaa ja intohimoa. Haluat vaikuttaa muihin. Dominoit helposti muita, varsinkin flegmaatikkoja. Monissa sotilaallisissa ja poliittisissa johtajissa on ripaus sinun johtavia luonteenpiirteitäsi. Pahimmillasi olet manipuloija. Vahvuutesi on se, että osaat ja haluat kantaa vastuuta.

 

Jos sait eniten C-vastauksia, olet melankolikko.

Sinä olet joukon ajatteleva pohdiskelija. Olet yleensä todella huomaavainen, ja haluat olla paikalla ajoissa. Sinulla on lahjakkuutta luovalla alalla, ja koet joskus aitoa maailmantuskaa sekä taiteellisen luomistyön ahdistusta. Olet parantumaton perfektionisti. Pärjäät yksin ja loistat itsenäisyyttä vaativissa töissä, joissa tarkkuutesi ja intensiivisyytesi pääsee oikeuksiinsa.

Jos sait eniten D-vastauksia, olet flegmaatikko.

Olet tyytyväinen ihminen, joka tunnetaan ystävällisyydestään. Peruspersoonasi on vastaanottavainen ja rento. Osaat olla sopivasti viilipytty ja tyynen järkevästä ajattelustasi nauttivat muutkin. Voit olla erittäin suvaitsevainen ja sisäisessä maailmassasi myllertävät isot tunteet. Elät mieluummin vakaata elämää epävarmuuden ja muutoksen sijaan. Uteliaisuutesi ja havainnointikykysi ovat voimavarojasi. Äidyt joskus passiivis-aggressiiviseksi.

 

(voice.fi)